Magvetés, nemesítés

2018.12.16 16:31

Most, hogy így ráérek, leírok egy pár dolgot a nemesítésről. Szándékosan, hátha ösztönzök egy pár vállalkozó kedvű kalandort...:) Csapjunk a közepébe térjünk a lényegre, gyors leszek, nyers és velős. A nemesítés alapvető eleme a magvetés. Csak a legideálisabb alanyok keresztezéséből tudunk jobb minőségű, erősebb növényeket létrehozni. A legideálisabb alanyokat, akiknek magjait ki fogjuk csíráztatni (...és ezáltal egy új növényeket hozunk létre...) szelektálással érjük el. Nagyon fontos a szelektálásnál az erőteljes növekedés, jó fagytűrés, korai érés. Nem utolsó szempont a hozam és a méret. Ha lehet kettős felhasználású legyen és öntermékeny. Válaszuk ki ezt a fajtát és ennek a magjait vessük el (....de ha már ez a fajta megvan, akkor nincs szükség nemesítésre....:)))..) Elnézést, nem bírtam ki poénkodás nélkül...:)

Szóval, mivel ez a fajta nem létezik, nekünk magunknak kell létrehozni. Mégpedig úgy, hogy akik a fenti tulajdonságoknak nagyban megfelelnek, de valamiben hiányt szenvednek, azokat "össze mixeljük" egymással abban a reményben, hogy a születendő gyermek az apa és az anya jó tulajdonságait viszi magával....vagy éppen a legrosszabbat, mert olyan is volt már..). Ezért leírok egy pár alanyt, akik számomra fontosak a nemesítés szempontjából és (...szerintem!) nélkülözhetetlenek.

Aglandaou

Előnyök: a legfagytűrőbb olajfa, a fagyokat minden időpontban jól tolerálja; érési ideje szabadföldben október vége-november közepe; könnyen szaporítható. Hátrányok: a jó fagytűrést csak idősebb korban éri el; gyenge vitalitás; nem öntermékeny.

Nostrale di Rigali

Előnyök: erős fagytűrés (a decemberi fagyokat ő viseli a legjobban!); gyors erőteljes növekedés, vitalitás; korai érés bő hozammal; könnyen szaporítható. Hátrányok: nem öntermékeny.

Mouflal

Előnyök:  vaskos, erőteljes ágak; brutális vitalitás; bőséges hozam; jó porzó. Hátrányok: csak egy hátrányt tudok felsorolni neki amit még ki kell vizsgálnom jobban. Ezt még nem akarom leírni......

A fenti fajták szerintem a legfontosabb legkiemeltebb fajták a nemesítés szempontjából, de számos fajta van aki szintén részt vesz, illetve részt kell hogy vegyen a "projektben" ilyen a:

Tanche

Előnyök: erőteljes növekedés; bogyója nagyméretű, nagyon korai érésű(!) magas olajtartalommal; olaja kiváló minőségű. Hátrányok: a fagytűrését még vizsgálni kell.

Bouteillan

Előnyök: közepesen erőteljes növekedés; öntermékeny; könnyen kezelhető;

Sok fajta van még aki szerepel, vagy szerepelni fog a nemesítési tervben, de ezekre most nem térnék ki. A csíráztatás folyamatát viszont megemlíteném, mert szerintem fontos és nem akarok titkot csinálni belőle. Ezért ha valaki elakad nyugodtan hívjon fel telefonon, segíteni fogok.

Rengeteg videó van fent a youtube-n a csíráztatásról, szerintem mind rossz és nem működik. Ezért én is raktam fel videót a helyes módszerről. Én magam is ezt a módszert használom, amit most részletesebben is leírok.

Link a videóhoz: www.youtube.com/watch?v=7L8M5BfJTRs

A bogyókat érett állapotban feketén leszedjük; szobahőmérsékleten aszaljuk kb. 2-3 hétig még megráncosodik; hűtőben tároljuk január-február végéig (vagy amíg nem akarunk vele foglalkozni); a húst e magról lepucoljuk a magot a kezünkbe vesszük...és most itt lassítsunk egy pillanatra.... Ha ránézünk a magra úgy néz ki mint egy csőr. Egyik vége hegyes a másik tompa (ezen a végén volt a szár amivel lógott a fán). Minket a hegyes(!) vége fog érdekelni. Ha jobban megnézzük a magot a két vég között van egy varrat. Normál esetben itt válik ketté a maghéj és a hegyes végén jön ki a csíra. Mi ezt megkönnyítjük azzal, hogy erre a varratra finoman kalapáccsal ráütünk aprókat míg egy pattanást nem hallunk. Önmagában ez is elég lenne, de ha biztosra akarunk menni, kivesszük a magházból a magbelet is. A hegyes végénél finoman egy késsel szétnyitjuk és egy fogpiszkálóval kivesszük. A magbelet kókuszrostba vagy kókuszrost-perlit keverékbe rakjuk és meglocsoljuk.....ennyit!

Innentől kezdve várunk jó sokáig, végig lakásban tartva (szobahőmérsékleten), nyirkosan tartva a kókuszrostot. A magok kb. 20% fog kicsírázni (ez fajtafüggő) és ebből 5%-a még azon a tavaszon mikor elvetettük. 80%-a ősszel és 15% következő tavasszal, a maradék 5% pedig következő ősszel. Ha ezt megnézzük rájövünk, hogy a magok jó sokáig elfekszenek, akár 2 évig! Azt, hogy nyáron miért nem bújik ki és lakásban tartva ezt honnan tudja, az számomra is rejtély. Fontos: a kókuszrost ne a napon legyen mert hamar kiszárad!

Lehet gyakorolni konzervbogyón, de ne feledjük, az soha nem fog kicsírázni. Viszont a fortélyok elsajátításához épp elég (megtörés, magbél kiszabadítás). Annyi a különbség, hogy a konzerv mag könnyebben reped és a magbél puhább.